Μονή Μακαριώτισα

Μονή Μακαριώτισα
  • Επιλέξτε μοναστήρι

Μακαριώτισα

Τοποθεσία -Διαδρομή

Η Μονή Μακαριώτισας είναι κτισμένη στις πλαγιές  του  Νότιου  Ελικώνα σε υψόμετρο 700 μέτρα επάνω από το χωριό Δομβραίνα.

Από την Αγία Άννα μπορεί να πάει ο επισκέπτης με αυτοκίνητο

.Ακολουθώντας την διαδρομή Αγία Άννα –Θίσβη και φτάνοντας στα όρια με την Δόμβραινα ( τα όρια των δυο χωριών είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς γιατί είναι συνεχόμενα το ένα με το άλλο ,το καταλαβαίνει από την πινακίδα) στρίβει αριστερά και ανηφορίζει προς το βουνό. Μετά από μία διαδρομή 3-4-χιλιμέτρων φτάνει στο Μοναστήρι, δρόμος είναι καλός .

Υπάρχει όμως και η διαδρομή από το παλιό μονοπάτι ,που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της Αγίας Άννας αλλά και των υπόλοιπων χωριών.

Και οι δύο διαδρομές φαίνονται στους δυο χάρτες Διαδρομών

 

 

 Το Μοναστήρι

Η Ιερά Μονή Μακαριώτισας ιδρύθηκε τον 12ο αι. Σημαντικές ανακαινίσεις έγιναν τον 17ο αι. ( 1609)  και τον 19ο αι. ( 1802 ) .Εκτός από πνευματικό κέντρο έπαιξε και σπουδαίο εθνικό ρόλο. Κατά την Τουρκοκρατία έβρισκαν  σ’αυτήν καταφύγιο οι κλέφτες και οι αρματολοί που δρούσαν στην οροσειρά του Ελικώνα .Κατά την Επανάσταση του 1821 ενίσχυσε τον Καραϊσκάκη στη μάχη της Δόμβραινας και γι αυτό κάηκε από τους Τούρκους στις 4 Νοεμβρίου 1826

Στο Μακεδονικό αγώνα πρόσφερε θυσία τον ιερομόναχο της π.  Χρυσόστομο Καπετανόπουλο ,ενώ γνώρισε και την θηριωδία των Ναζί στην Κατοχή που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Μονής φονεύοντας τον μοναχό της π. Αγαθάγγελο Αγγέλου

Η Μονή επανδρώθηκε με νέα αδελφότητα το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως οργανωμένο κοινόβιο με  20 μοναχούς .

 Η Ιερά Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013