Αγίου Νικολάου

Αγίου Νικολάου
  • Επιλέξτε μοναστήρι

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου που βρίσκεται στον Υψηλάντη, κτισμένο σ’ ένα ουράνιο εξώστη ,δεσπόζει στον άλλοτε στενό της Πέτρας που σχηματιζόταν ανάμεσα στο Τιλφούσιο όρος και τη λίμνη της Κωπαΐδας.
Η παράδοση που συμφωνεί με την ιστορική ανάλυση των αρχαιολόγων θέλει το Μοναστήρι να κτίστηκε από τον ένδοξο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β’ τον Βουλγαροκτόνο και τον ένδοξο στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό.

Το καθολικό ανήκει στον τύπο του τετρακιονίου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο ναού του σύνθετου τύπου
Από το 1967 το Καθολικό έχει ανακαινισθεί . Στο μικρό αλλά ιστορικό Καθολικό οι γλυκές λαϊκής τέχνης μορφές των Αγίων μας υποδέχονται για να μας χαρίσουν λίγο από την Ουράνια γαλήνη. Το μεγαλύτερο όμως γεγονός στην ιστορία της Μονής αποτελεί η υπογραφή της Λευτεριάς της Ρούμελης στα καλλιά της στις 14 Σεπτεμβρίου 1829.
Την ημέρα αυτή οι Πασάδες Οτζάκ και Ασλάμπεης ταπεινωμένοι από την στρατηγική ικανότητα του Δημητρίου Υψηλάντη αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν εγγράφως την λευτεριά της Ρούμελης ( Μάχη της Πέτρας ) Το σημαντικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που είχε στήσει το αρχηγείο του ο Δημήτριος Υψηλάντης.


Εορτάζει στις 10 Μαΐου τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο 
Στις 6 Δεκεμβρίου τον Άγιο Νικόλαο Επίσκοπο Μύρων 
Και την 1η Οκτωβρίου την Παναγία την Γοργοεπήκοο.


Πηγή:
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2013
Της Ιεράς Μητρόπολης Θ&Λ