Μονή Ταξιαρχών

Μονή Ταξιαρχών
  • Επιλέξτε μοναστήρι

Μονή Ταξιαρχών
Από το χωριό Χώστια κατευθυνόμαστε ΝΔ και ακολουθούμε τον δρόμο για την Παραλία Σαράντι. Τρία χιλιόμετρα μετά βλέπουμε στο αριστερό μας χέρι τον Αρχαιολογικό χώρο με το κάστρο των Αρχαίων Κορσειών. Στα δεξιά μια πινακίδα και στα 300μέτρα το Βυζαντινό Μοναστήρι των Ταξιαρχών, Στην πλάτη του ψηλά η πλαγιές του Ελικώνα ,και μπροστά χαμηλά τα περιβόλια με τις Λεμονιές τις Πορτοκαλιές ο Ελαιώνας και η θάλασσα του Κορινθιακού.


Το Μοναστήρι είναι εγκαταλειμμένο και δεν υπάρχει μοναστική αδελφότητα, αλλά ο πρώην Μητροπολίτης Θ&Λ( και νυν Αρχιεπίσκοπος) Ιερώνυμος, κατάφερε να ξεκινήσει την αναστήλωση αλά και ο νυν Μητροπολίτης Θ&Λ Γεώργιος συνεχίζει ώστε το Μοναστήρι να αναστηλωθεί και να γίνει επισκέψιμο. Η Ιστορία του Μοναστηριού είναι και μεγάλη και παλιά. Χρονολογείται περίπου στον 12ο αι.
Ο αρχικός ναός καταστράφηκε και στη θέση του κτίστηκε το 1776 ο σημερινός σε αρχιτεκτονικό ρυθμό σταυροειδούς μετά τρούλου..

Το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπως όλα τα Βυζαντινά Μοναστήρια έχει γύρω-γύρω τα κελιά και στο μέσον υψώνεται ο Ναός που διδάσκει ότι το κέντρο της ζωής του Μοναχού πρέπει να αποτελεί η λατρεία του Θεού. Ένας Ναός που στάθηκε κιβωτός, και καταφύγιο και σχολειό και ελπίδα για τους πιστούς.
την εποχή που ήταν σε μεγάλη ακμή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα πολλά και ξακουστά Μοναστήρια της ήταν κάστρα πνευματικά και εθνικά. Τα Μοναστήρια την εποχή εκείνη ήσαν κέντρα λατρείας και προσευχής, κέντρα πνευματικού πολιτισμού, εργαστήρια αρετής και παιδείας, και σχολεία της περιοχής. Αλά και κατά ους χρόνους της σκλαβιάς το Μοναστήρι των Ταξιαρχών, έγινε κρυφό σχολειό, φωλιά και καταφύγιο του Ραγιά. Έδινε κουράγιο και δύναμη στους σκλαβωμένους και θέριευε την αποσταμένη ελπίδα ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των μοναστηριών της Πατρίδας μας που μάθαιναν στα Ελληνόπουλα τα γράμματα, τη γλώσσα και την ιστορία της φυλής.

….’’ Εκεί η ψυχή πικρότερο αγροικά
.τον πόνο της σκλαβιάς της εκεί βλέπει
. τι έχασε , τι έχει , τι της πρέπει ! ….’’
Κατά τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 στάθηκε μητέρα, και φρουρός ,για τους κατοίκους της περιοχής ,ταμπούρι λευτεριάς για τους αγωνιστές, σχολείο για τα Ελληνόπουλα πριν και μετά την Εθνική Παλιγγενεσία και περιέθαλψε πολλά από τα ορφανά του πολέμου.
Η ιστορία του μοναστηριού συνεχίζεται και μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.
Στο υπ’ αριθ. 23 έγγραφο της Ιεράς Συνόδου προς την επί των Εκκλησιαστικών Γραμματείαν της Επικρατείας παράγραφος Γ’ στον κατάλογο των μοναστηριών που υποβάλλονται σε φόρο, αναφέρεται το μοναστήρι των Ταξιαρχών στα ‘’εν ενεργεία Μοναστήρια’’ και υποβάλλεται στο φόρο των 500 δραχμών προς σύστασην του Εκκλησιαστικού ταμείου. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 19 Αυγούστου του έτους 1833 γραμμένο στο Ναύπλιο. Το υπογράφουν δε οι εξής. Κορινθίας Κύριλλος Πρόεδρος ,..ο Θηβών Παϊσιος , ο Λαρίσης Κύριλλος ,..ο Ηλιουπόλεως

Άνθιμος,.. ο Ανδρούσης Ιωσήφ ,ο Γραμματεύς Θ.Φαραμακίδης, 
(Γενικά αρχεία του Κράτους, Μοναστηριακά Φακελ. 1)
Ύστερα όμως άρχισε να σβήνει σιγά-σιγά Στις αρχές του αιώνα μας υπήρχαν μόνον ελάχιστοι μοναχοί. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έσβησε για καλά. Έγινε μετόχι της Μονής Μακαριώτισας, και αργότερα μετόχι της Μονής Οσίου Σεραφείμ Δομπού. Κατά το έτος 1933 απαλλοτριώθηκε η κτηματική του περιουσία και διανεμήθηκε στους κατοίκους του χωριού Χώστια και σε πολλές οικογένειες Ελλήνων προσφύγων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
‘’ Με την χάρι του Θεού ,τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Νικοδήμου και τις προσφορές πολλών ευσεβών Χριστιανών άρχισε η αναστήλωσις του Μοναστηριού. Ο Ναός σώζεται σε καλή κατάσταση με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Έχει όμως πολλές ελλείψεις (τέμπλο κ.λ.π.).Ήδη έχει γίνει η αναστήλωσις και επικεράμωσις της τραπεζαρίας ,της βιβλιοθήκης και μέρους της νοτίας πτέρυγος .Οι εργασίες της αναστηλώσεως συνεχίζονται στον Ξενώνα (Αρχονταρίκι)και παράλληλα γίνονται εργασίες στις υπόγειες στοές της ανατολικής πτέρυγος όπου διασώζεται το κρυφό σχολειό. Πολλοί ευσεβείς δωρηταί πρόσφεραν εκτός από την οικονομική ενίσχυσι και βιβλία τα οποία θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιάς αξιόλογης μελλοντικά βιβλιοθήκης. Φυσικά χρειάζονται ακόμη πάρα πολλά .Πιστεύοντας όμως στην Πρόνοια του Θεού και στην ευσέβεια των κατοίκων της περιοχής ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθή το θεάρεστο αυτό έργο’’’ 
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των ανθρώπων ότι τα Μοναστήρια δεν είναι ένα απόμερο κομμάτι της ελληνικής γης όπου μένουν λίγοι οι πολλοί άνθρωποι αφιερωμένοι στον Θεό αλλά είναι τα αγαπητά σκηνώματα του Κυρίου και της Θεοτόκου ,των Αγγέλων και των Αγίων του Θεού. Οι δε Μοναχοί είναι οι άμισθοι υπηρέτες και οι ακοίμητοι φρουροί των Ιερών και Οσίων για τα οποία σεμνύνεται η Ορθόδοξος Εκκλησία και υπερηφανεύεται το Ελληνικό Έθνος.
Τα Μοναστήρια μας κατά την έκφραση μεγάλου ιστορικού αποτελούν κομμάτια της ζωντανής πίστεως και της ιστορίας μας, είναι κιβωτοί των πνευματικών και εθνικών μας παραδόσεων προ πάντων δε κιβωτοί της ψυχικής μας σωτηρίας.

Ο Κόσμος των Αγγέλων 
Η Αγία Γραφή ομιλεί για τους Αγγέλους. Στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη γίνεται καθαρά λόγος για τους Αγίους Αγγέλους. Οι Άγγελοι δημιουργήθηκαν με τον Παντοδύναμο λόγο του Θεού, πριν από την δημιουργία του ανθρώπου. Ο αριθμός των Αγγέλλων είναι πολύ μεγάλος. Διακρίνονται σε διάφορες Τάξεις η Τάγματα. Αρχηγός των Τάξεων αυτών είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και ονομάζονται ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ.
Κατά τον άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη οι Άγγελοι κατατάσσονται σε εννέα Τάγματα ως εξής.
Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίαι, Αρχαί, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τους Αγγέλους και εύχεται να πρεσβεύουν υπέρ των πιστών. Όπως έχουμε Εκκλησίες αφιερωμένες στους Αγίους έτσι έχουμε Εκκλησίες αφιερωμένες στους Αγίους Αγγέλους. Οι Άγγελοι είναι πνεύματα .Επειδή δεν έχουν υλικό σώμα, ονομάζονται και ΑΣΩΜΑΤΟΙ. Η Αγία Γραφή όμως παρουσιάζει τους Αγγέλους πολλές φορές με διάφορες μορφές ,μάλιστα δε με την μορφή του νεανίου.
Και είναι φυσικό να ρωτήσει κανείς: αφού οι Άγγελοι είναι πνεύματα πως έχουν τέτοια μορφή! Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι παίρνουν αυτή την μορφή οι Άγγελοι μόνο και μόνο για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Και σε άλλη περίπτωση ο Ιερός Πατήρ γράφει ότι όταν η Αγία Γραφή μας λέει πως οι Άγγελοι έχουν φτερούγες και πετούν αυτό το κάνει για να μας δείξει το ύψος της φύσεως τους και ότι από τον ουρανό κατεβαίνουν σε μας,τους ανθρώπους και από την γη φτερουγίζουν προς τον Ουρανό.


Έργο των Αγγέλων
Κύριο έργο των Αγγέλων είναι να υμνούν και να δοξάζουν το μεγαλείο του Τριαδικού Θεού και να αναγγέλλουν το θελημά Του στον κόσμο. Είναι οι αγγελιοφόροι του Παντοδύναμου και Πανάγαθου Θεού.
Αλλά και με μάς τους ανθρώπους συνδέονται πολύ στενά γιατί ο καθένας μας έχει έναν φύλακα άγγελο, ένα οδηγό στον δρόμο τον σωστό, ένα συμπαραστάτη στον αγώνα της ζωής.
Η Αγία Γραφή αναφέρει πολυάριθμα παραδείγματα που οι άγγελοι βοήθησαν τους ανθρώπους. Στην Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε ότι προστάτευσαν τον Αβραάμ ,τον Λώτ ,τον Ιακώβ, τον Μωϋσή και πολλούς άλλους .
Στην Καινή Διαθήκη ο Αρχάγγελος Γαβριήλ γνωστοποίησε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει παιδί, τον Τίμιο Πρόδρομο στην Θεοτόκο Μαρία κατά τον Ευαγγελισμό ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου . Άγγελοι έψαλαν τον ύμνο της ειρήνης την νύχτα των Χριστουγέννων στην Βηθλεέμ.
Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει τους Αγγέλους ‘’λειτουργικά πνεύματα’’ εξυπηρετικά δηλαδή πνεύματα που στέλνονται από τον Θεό για να εξυπηρετούν και βοηθούν τους ανθρώπους .
Η Εκκλησία μας διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερο φύλακα Άγγελο και καθημερινά μας προτρέπει να ζητούμε από τον Κύριο
‘’Άγγελον ειρήνης πιστόν οδηγόν , φύλακα των ψυχών και των σωμάτων υμών’’
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ευτύχημα να σχετίζονται με σοφούς και ισχυρούς. Πόσο πιο ευτυχείς είναι όμως όσοι έχουν φίλους τους Αγγέλους του Θεού.
Πόσο στηρίζει η σκέψη ότι ποτέ μέσα στη ζωή δεν είμαστε μόνοι , αλά πάντοτε μας παρακολουθούν και μας παραστέκουν με αγάπη και στοργή οι ουράνιοι φίλοι μας.Η Μονή εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου

Βιβλιογραφία:
Το κείμενο έχει τμήματα από το βιβλίο:
Ιωάννου Λ. Τριάντη 
ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ-ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΗΒΩΝ
Και το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 της Μητρόπολης Θ&Λ